Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Alien The Collection


















-
-
-
-
-
-
-
-
-
Η ταινία έκανε το ντεμπούτο της τον Σεπτέμβριο του 1979 στο Λονδίνο, ωστόσο, στις βρετανικές αίθουσες κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του επόμενου χρόνου. Ήδη όμως, είχε καταφέρει να προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση και να γίνει αντικείμενο συζήτησης στους κινηματογραφόφιλους που έσπευσαν να το παρακολουθήσουν στις σκοτεινές αίθουσες.
Η ταινία διαδραματίζεται το έτος 2122 όταν το εμπορικό διαστημόπλοιο Νοστρόμο, προσεδαφίζεται σε κοντινό πλανήτη, προκειμένου το πλήρωμά του να ερευνήσει την πηγή επαναλαμβανόμενου σήματος που λαμβάνει.
Το φιλμ θεωρήθηκε επαναστατικό, γιατί κατάφερε να «αναγεννήσει» το κουρασμένο είδος των ταινιών τρόμου και επειδή τόλμησε να τοποθετήσει στο επίκεντρό του μια γυναίκα: την Έλεν Ρίπλεϊ (Σιγκούρνι Γουίβερ).
Το «Αλιεν» θεωρήθηκε ως σκεπτόμενη ταινία τρόμου και ως τέτοια την αντιμετώπισαν οι δημιουργοί της. Το «τέρας» για παράδειγμα, αποτελεί δημιούργημα του Ελβετού καλλιτέχνη Χ. Ρ. Τζίτζερ, ο οποίος εμπνεύστηκε από το έργο του Φράνσις Μπέικον και τις Ερινύες της ελληνικής μυθολογίας.
Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με το ότι τα περισσότερα θύματα είναι άνδρες έκαναν πολλούς να μιλούν για ένα «πρωτοποριακό» φιλμ και άλλους να το χαρακτηρίζουν «συντηριτικό» (η γυναίκα ως τέρας).
Όχι ότι το κοινό ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για την ψυχαναλυτική πλευρά της ταινίας. Η επιτυχία του «Αλιεν» οδήγησε στο σίκουελ Aliens (κατά πολλούς ένα παράδειγμα σίκουελ που είναι καλύτερο από την πρώτη ταινία), το οποίο βγήκε στις αίθουσες το 1986.
Ακολούθησε το «Αλιεν 3» του Ντέιβιντ Φίντσερ και το «Alien: Resurrection» του Ζαν Πιέρ Ζανέ.
-
Περιεχόμενα
Αλιεν 1
Αλιεν 2
Αλιεν 3
Alien: Resurrection
Ελληνικοί Υπότιτλοι
-


-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου