Πολλά τα ονόματά του, όσα και τα σχήματα και τα χρώματά του. Στη Σμύρνη, το παιχνίδι του αετού ονομαζόταν "τσερκένι", στη Θράκη "πετάκι", στον Πόντο "πουλί", στα Επτάνησα "φύσουνας" κι αλλού "ουτσαρμάς", "πεταχτό", "ψαλίδι", "μύλος", "βαρελάκι". Πανάρχαιο έθιμο, γνωστό στους λαούς της μακρινής Άπω Ανατολής, αλλά και στους αρχαίους Έλληνες. Έθιμο με τελετουργικό χαρακτήρα, αφού οι άνθρωποι πίστευαν ότι οι αετοί είχαν τη δύναμη να διώχνουν τα κακά πνεύματα και να μεταφέρουν τις ευχές και τις επιθυμίες τους ψηλά στον ουρανό. Ο αετός , το πιο παλιό είδος αεροσκάφους - χωρίς επιβάτη βέβαια- δε χρησιμοποιήθηκε μόνο ως παιχνίδι, αλλά και για στρατιωτικούς και επιστημονικούς σκοπούς.
Τα χαρούμενα χρώματα με τις φουντωτές ουρές θα σκαρφαλώσουν και πάλι στον ουρανό αυτές τις μέρες, τις τελευταίες της Αποκριάς. Το χέρι μας θα νιώσει και πάλι το τράβηγμα του σπάγκου, την ένταση του αέρα, καθώς τα ζύγια θα παλεύουν να κρατήσουν τον αετό σε ισορροπία.
Ο σκελετός των χαρταετών κατασκευάζεται είτε από ελαφρύ ξύλο είτε από πλαστικό, ενώ το μέρος που φέρνει αντίσταση στον αέρα από πλαστικό φύλλο ή χαρτί.
Σημαντικά σημεία του χαρταετού για επιτυχημένο πέταγμα είναι:
• τα ζύγια της καλούμπας
• τα ζύγια της ουράς
• το μέγεθος της ουράς
Οι χαρταετοί φτιάχνονται σε τεράστια ποικιλία σχημάτων. Παραδοσιακό σχήμα στην Ελλάδα είναι αυτό με τον εξάγωνο σκελετό.Στο αρχειο αυτο θα βρειτε τον τροπο κατασκευης ενος εξαγωνου χαρταετου..Αμόλα καλούμπα λοιπόν!
καλη διασκεδαση!
-
Κωδικας:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου